Ada Lovelace had een opdracht: deel je kennis!

Wie was Ada Lovelace?

Wie was die Ada Lovelace, behalve de dochter van Lord Byron? Waarom is zij beschermvrouwe van deze website en wat heb jij daarmee te maken?

Zij geloofde in het delen van kennis

Ada Lovelace (1815 – 1852) schreef het allereerste computerprogramma. Ze beschreef de mogelijkheid om wiskundige berekeningen  te maken met de analytische machine van Charles Babbage. Maar ze zag meer mogelijkheden van die rekenmachine dan Babbage zelf; ze begreep dat je programma’s kan schrijven over elk willekeurig onderwerp. Daarmee staat ze aan de wieg van de computer.

Ada Lovelace: kennis delenHet duurde tot 1940 voor Alan Turing haar ideeën daadwerkelijk toepaste, omdat Ada Lovelace haar tijd kennelijk veel te ver vooruit was. Met social media had ze haar kennis kunnen delen met een veel groter publiek, zij schreef pamfletten om de machine van Babbage uit te leggen.

Ada Lovelace zag toepassingen

Techniek en in het bijzonder internet zijn zo verschrikkelijk belangrijk geworden in de maatschappij omdat zo veel mensen toepassingsmogelijkheden ervan hebben bedacht en ontdekt. Dat kun jij ook! Je hoeft niet de eerste te zijn, maar je kunt wel actief gebruik maken van ideeën en ervaringen van anderen. Zoals Isaac Newton zei: “If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants”. Dat geldt voor mij en dat wens ik jou ook toe.

Ada Lovelace zette techniek in voor een betere wereld

Hoewel aanvankelijk nog beperkt tot het gebied van de wiskunde – haar eigen terrein – maakte Ada Lovelace de stap van een analytische machine om de machine naar een machine om berekeningen uit te voeren. Op haar schouders staan alle computerprogrammeurs en op hun schouders sta ik weer. Ik wil de techniek van internet inzetten voor een betere wereld. Een wereld waarin iedereen zijn kennis deelt.

Ada Lovelace deelde haar kennis

Lang is Ada Lovelace onbekend gebleven, omdat zij zich niet voorstond op haar rol. Ze stelde wel haar kennis beschikbaar, zodat computerprogrammeurs en uiteindelijk wij allemaal van haar kennis gebruik konden maken. Het is mijn overtuiging dat iedereen moet doen waar hij goed in is. Daarin kunnen mensen elkaar aanvullen. Als ook jij je kennis deelt, kunnen anderen daarmee doen waar zij goed in zijn. Is het werkelijk jouw intentie om de wereld te verbeteren? Maak dan jouw kennis inzetbaar voor iedereen. Kun je niets meer toevoegen aan je kennis? Dan is het je opdracht om nieuwe manieren te vinden om bij te dragen aan de wereld. Niet om je kennis af te sluiten van anderen. Kennis is alleen macht als je die deelt.

Mijn daad bij mijn woord

Deze blog is mijn manier om mijn kennis te delen. Wat doe jij?

2 reacties

  1. Hoi Caroline,

    Mooi en inspirerend artikel. Dankjewel daarvoor. Ik heb kennis over hoe mensen zich tot elkaar verhouden. Partners, ouders en kinderen, broer en zussen. Ik heb kennis over hoe je je kan ontworstelen uit je eigen belemmerende overtuigingen en patronen die je vaak weerhouden het leven ten volle te leven.

    Hartelijke groet, Ingela
    http://www.wavemens.com [red]

  2. Dankjewel, Ingela! Mooi dat jij op je website en in je praktijk je kennis deelt met al die mensen die hun relatie willen verrijken. Ik heb je website erbij gezet, omdat ook die weer een inspiratiebron kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *